Så gör du ditt eget veggodis

Som alla vet så framställs gelantin av delar från djur. Är du vegetarian och gillar geléhallon så ligger du pyrt till … Om du inte använder det vegetabiliska alternativet Agar Agar. Istället för kokta djurdelar är Agar Agar helt enkelt torkat sjögräs som fungerar som geléämne.

Så här gör du:

1. Lägg Agar Agar i blöt

Blötlägg Agar Agar

Blötlägg Agar Agar, två stickor i drygt en liter vatten i 30 minuter.

2. Koka till Agar Agar smälter

Koka vattnet till Agar Agar stickorna smälter

Efter några minuter i kokande vatten smälter Agar Agar stickorna.

3. Tillsätt socker

Socker och Agar Agar

Rör i 2,5 deciliter socker och låt det koka i 10-15 minuter.

4. Smaksätt

Agar Agar godis med citron

Tillsätt varlfri smak, här citron och vanilj (1/4 tesked), men det går bra med andra smaker. Sylt, saft, bär … Experimentera!

5. Häll upp och låt stelna

Gjut Agar Agar godis

Häll upp i form, långpanna eller i isformar. Låt stelna (Agar Agar stelnar vid 40°C), tog oss cirka 30 minuter men bättre om godiset får stelna över natten.

6. Ät och njut

Gelégodis med Agar Agar

Geléhjärta och geléstärna på Agar Agar

Agar Agar finns på www.sarisaristore.se

Etiketter: , , , ,
%d bloggare gillar detta: